* ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ μικρά και συχνά γεύματα ημερησίως εκ των οποίων 3 μεγάλα (πρωί-μεσημέρι-βράδυ) και 2-3 μικρά.
* ΤΟ ΨΩΜΙ, ΤΟ ΡΥΖΙ, ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΑΣ. Φροντίζουμε να τρώμε αρκετή ποσότητα από αυτά μοιρασμένη ΙΣΑ στα γεύματα: (περίπου 1 φέτα ψωμί σε κάθε γεύμα, 1 μερίδα (4 κουταλιές της σούπας γεμάτες) ρύζι ή κριθαράκι στο μεσημεριανό ή το βραδινό μαζί με το κρέας).
* ΔΕΝ ΤΡΩΜΕ ΠΟΛΥ ΚΡΕΑΣ: (1 φορά την εβδομάδα κόκκινο ή λευκό κρέας ή κοτόπουλο σε κανονική μερίδα 180 γρ. μαγειρεμένο με λίγο λάδι, ψητό και σπάνια τηγανιτό.)
* ΟΣΠΡΙΑ 1-2 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ είναι απαραίτητο να συμπεριλαμβάνονται στην δίαιτα για σάκχαρο.
* ΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΜΕ ΡΥΖΙ (ντολμαδάκια , γεμιστά , πρασόρυζα κ.τ.λ) είναι κατάλληλα για την δίαιτα για σάκχαρο , αλλά όχι σε συχνή κατανάλωση και όχι παράλληλα με κατανάλωση ψωμιού.
* ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΛΑΔΙ που έχει πολλές θερμίδες: (1 κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο στην κάθε μερίδα φαγητού).
* ΤΑ ΑΜΥΛΟΥΧΑ ΤΡΟΦΙΜΑ (πατάτες αλλά και τα μακαρόνια) ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΦΑΓΗΤΟ 2 με 3 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ μόνο σε μικρές ποσότητες: 2 μεσαίες πατάτες ψητές, πουρέ ή βραστές και ½ πιάτο ρηχό βραστά μακαρόνια ή 1 φλ. βραστό κοφτό μακαρονάκι , φιδές , τραχανάς , πλιγούρι.
* ΨΑΡΙ ΨΗΤΟ 1 με 2 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ είναι απαραίτητο στην δίαιτα για σάκχαρο (καλύτερα με αρκετό λίπος γιατί είναι πλούσιο σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, δηλαδή σκουμπριά, τσιπούρες, τόνο, σολομό αλλά και μικρά ψάρια καλύτερα και αυτά ψητά).
* ΤΡΩΜΕ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ, ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ ΠΟΛΛΑ ΦΡΟΥΤΑ ΜΑΖΙ γιατί περιέχουν φρουκτόζη (1 μεγάλο μήλο ή 2 μικρά ξινόμηλα ή 1 πορτοκάλι ή 2 μικρά αχλάδια κ.τ.λ).
* ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΜΕ ΧΑΜΗΛΑ ΛΙΠΑΡΑ (τυρί λευκό με λίγο λίπος, γάλα και γιαούρτι 2% και μπορούμε να φάμε 1 ποτήρι γάλα ή 1 γιαούρτι ή 1 κομμάτι μεγάλο τυρί λευκό την ημέρα.)
* ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΣΕΡΙ ΕΠΙΣΗΣ ΧΑΜΗΛΑ ΣΕ ΛΙΠΟΣ (όχι όμως σε καθημερινή βάση και προσέχουμε να μην έχουν πολύ αλάτι, καλύτερα να αγοράζουμε τύπου βραστά και όχι αέρος.)
* ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΜΕ 2 ΑΥΓΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ (καλύτερα βραστά με 1 φέτα ψωμί , τυρί και σαλάτα , ιδιαίτερα στο βραδινό.)
* ΤΡΩΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΣΑΛΑΤΕΣ (μαζί με τα γεύματα, βραστές ή ωμές προσέχουμε το ελαιόλαδο -1 κουταλιά της σούπας σε 1 πιάτο βαθύ- όχι πολύ αλάτι, άφθονο όμως το λεμόνι ή το ξύδι).
* ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ Η ΖΑΧΑΡΗ (εάν θέλουμε κάποια στιγμή να φάμε κάτι γλυκό, μπορούμε να φάμε 1 μικρό σοκολατάκι, λίγο παστέλι, ½ κουτ. σούπας γλυκό κουταλιού, 1 μικρό μπολ ρυζόγαλο φτιαγμένα με ελάχιστη ζάχαρη ή καλύτερα φρουκτόζη αλλά και πάλι ελάχιστη).
* ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΝΑ ΠΙΝΟΥΜΕ ΑΛΚΟΟΛ: (αν πιούμε θα είναι σίγουρα μετά από το φαγητό και όχι πάνω από 2 μικρά ποτηράκια κρασί ή ρετσίνα.)
* ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΒΑΡΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΦΑΕΙ (είναι σημαντικό να έχουμε καταναλώσει υδατάνθρακες, δηλαδή ψωμί. Εάν το σάκχαρο πέσει και αισθανθούμε ζαλάδα, αδυναμία, κόπωση μπορούμε να φάμε αμέσως κάτι γλυκό αλλά σε μικρή ποσότητα π.χ έναν χυμό , ένα φρούτο , ένα μικρό γλυκάκι ή να έχουμε ετοιμάσει από πριν ζαχαρόνερο και να πιούμε 1 ποτηράκι.)
* ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΜΕ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ με πολύ κρυφό αλάτι και κρυφή ζάχαρη (πατατάκια, ξηρούς καρπούς, παστά τρόφιμα, πολλά τουρσιά, αγοραστές κονσέρβες και όχι πολλά καυτερά).
* Δεν ξεχνάμε ότι το αλεύρι και η έστω λίγη ζάχαρη που καταναλώνουμε πρέπει να είναι μαύρα (ολικής και σικάλεως για τα άλευρα, μαύρη ζάχαρη ή καλύτερα φρουκτόζη για τα γλυκά)
* Οι γλυκαντικές ουσίες για διαβητικούς είναι αμφιβόλου ποιότητας και καλό θα είναι να μην τις προτιμάμε εκτός αν είναι ανάγκη (π.χ. η ζαχαρίνη και η ασπαρτάμη για τον καφέ). Μπορούμε να προσθέσουμε φυσικές γλυκαντικές ουσίες , όπως η στέβια.
* ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.