ΥΠΟΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ
Για να μειώσετε την χοληστερίνη σας ακολουθείστε τις παρακάτω διατροφικές οδηγίες, πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό που σας παρακολουθεί.
ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΤΕ
- Πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα χωρίς πέτσα, κουνέλι, κυνήγι)
- Ψάρια
- Όσπρια (φασόλια ρεβύθια φακές κουκιά, φάβα)
- Γάλα, γιαούρτι (0-1%λιπαρα)
- Τυριά (μυζήθρα νωπό ή κίτρινο τυρί <10 % λιπαρά)
- Έλαια (ελαιόλαδο, καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο, ηλιέλαιο, φυτική μαργαρίνη)
- Ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως, βρώμη, μη αποφλοιωμένο ρύζι και ζυμαρικά
- Λαχανικά (όλα)
- Φρούτα (όλα, φρέσκα & αποξηραμένα, κομπόστες, χωρίς ζάχαρη)
- Ποτά (καφές, πράσινο ή μαύρο τσάι, αφεψήματα βοτάνων)
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΤΕ ΜΕ ΜΕΤΡΟ
- Κρέας (μοσχάρι, χοιρινό χωρίς λίπος, άπαχο ζαμπόν, μοσχαρίσια λουκάνικα)
- Οστρακοειδή και λοιπά θαλασσινά (αυγοτάραχο κλπ)
- Γάλα, γιαούρτι (<2% λιπαρά)
- Τυριά (κίτρινο τυρί<20%λιπαρά)
- Αυγά (μέχρι 3/ εβδομάδα)
- Ξηροί καρποί (φιστίκια, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα)
- Ελιές
- Ποτά (κόκκινο κρασί)
- Λιχουδιές (μαύρη σοκολάτα, γρανίτες, ποπ- κόρν, φρουτοχυμοί, λουκούμια, γλυκά κουταλιού, κέικ, κουλουράκια)
ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ
- Κρέας (αλλαντικά, εντόσθια, λουκάνικα)
- Πουλερικά (χήνα, πάπια)
- Γαλακτοκομικά (πλήρες γάλα & γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, κρεμώδη ή σκληρά τυριά, γραβιέρα, κασέρι,)
- Λίπη (βούτυρο, μαργαρίνη με στερεά υδρογονωμένα έλαια)
- Γλυκά (πάστες, τούρτες, κρουασάν, τσουρέκι, παγωτό, σοκολάτα)
- Ποτά (σοκολάτα ρόφημα)
- Τσιπς, τηγανητές πατάτες, μαγιονέζα, σάλτσες με κρέμα γάλακτος
ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
- Αποφύγετε τα τηγανιτά φαγητά και προτιμήστε βραστά ή ψητά
- Επιλέξετε προϊόντα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες
- Μειώστε το κάπνισμα
- Γυμναστείτε τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά
- Διατηρήστε το φυσιολογικό βάρος ανάλογα με το ύψος σας