ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η δυσκοιλιότητα αποτελεί ένα συχνό σύμπτωμα που ταλαιπωρεί αρκετά άτομα. Ορισμένοι το βιώνουν παροδικά όπως σε περίοδο εγκυμοσύνης ή λήψης κάποιου φαρμάκου που προκαλεί δυσκοιλιότητα ενώ για ορισμένους αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα στο οποίο πρέπει να αποκλεισθεί κάποιο υποκείμενο οργανικό αίτιο.
Ανεξάρτητα όμως από το αίτιο, το πρόβλημα αυτό είναι αρκετά ενοχλητικό και επηρεάζει την καθημερινή διάθεση και ενέργεια του ατόμου που το βιώνει.
Σε ήπιες περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπισθεί με φυσικούς και αποτελεσματικούς τρόπους:
- Αυξήστε την κατανάλωση τροφών πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως δημητριακά ολικής άλεσης, μαύρο ψωμί, μη αποφλοιωμένο ρύζι, όσπρια (φασόλια, φακές, φάβα, ρεβίθια), βρώμη (κουάκερ), σιτάρι, κριθάρι
- Καταναλώστε φρούτα όπως, αχλάδι, ακτινίδιο, ροδάκινο με τη φλούδα, φράουλες, δαμάσκηνο, πορτοκάλι και άλλα εσπεριδοειδή
- Καταναλώστε καρότα, καλαμπόκι, αρακάς, πατάτες με τη φλούδα, φρούτα και λαχανικά μπάμιες, μελιτζάνες, μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, χόρτα (ραδίκια, σπανάκι, βλίτα)
- Καταναλώστε αρκετά υγρά, περίπου 2 λίτρα υγρών ημερησίως (νερό, σούπες, γάλα, τσάι, χυμοί και λοιπά μη αλκοολούχα ροφήματα)
- Προσθέστε σταφίδες και μέλι στη διατροφή σας
- Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο
- Αυξήστε την πρόσληψη προβιοτικών (ανευρίσκονται στο γιαούρτι, το ξυνόγαλο)