Κλείστε ραντεβού ή επικοινωνήστε με την παθολόγο και αντιμετωπίστε οποιοδήποτε παθολογικό πρόβλημα, άμεσα και αποτελεσματικά.

Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα εως Παρασκευή 09:00-14:00
  Επικοινωνία : 210 4222215, κιν. 6906898200

Χολολιθίαση

Χολολιθίαση, μια από τις πιο συχνές παθήσεις του πεπτικού συστήματος, είναι η πάθηση κατά την οποία σχηματίζονται πέτρες στη χοληδόχο κύστη. Εντός της χοληδόχου κύστης, η χολή, η οποία παράγεται από το συκώτι, συμπυκνώνεται και με την σίτιση απελευθερώνεται στο έντερο προάγοντας την πέψη, ιδίως των λιπαρών τροφών.

Προδιαθεσικοί παράγοντες της χολολιθίασης αποτελούν η κληρονομικότητα, η ηλικία, το γυναικείο φύλο, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία, η απότομη απώλεια βάρους, η εγκυμοσύνη, η λήψη ορμονών και ο σακχαρώδης διαβήτης. Οι χολόλιθοι μπορεί να είναι χολερυθρινικού, χοληστερινικού ή μεικτού τύπου. Οι χολερυθρινικοί χολόλιθοι εμφανίζονται σε ασθενείς με αιμολυτικές αναιμίες ενώ οι χοληστερινικοί χολόλιθοι δημιουργούνται από χοληστερινικούς κρυστάλλους.

Οι ασθενείς με χολολιθίαση μπορεί να είναι ασυμπτωματικοι, δηλαδή να μην εμφανίζουν συμπτώματα και να την ανακαλύψουν σε τυχαίο υπερηχογραφικό έλεγχο στα πλαίσια ενός τσεκαπ ή άλλης αιτίας. Εάν παρουσιάζουν συμπτώματα, η ένταση αυτών ποικίλλει από ήπια δυσπεπτικά ενοχλήματα (μετεωρισμός, ρέψιμο μετά το φαγητό) έως έντονο άλγους επιγαστρίου-δεξιού υποχονδρίου που μπορεί να αντανακλά στον δεξιό ώμο, και να συνοδεύεται με ναυτία και έμετο, (χαρακτηριστική εικόνα κωλικού χοληφόρων) ή ακόμα με ίκτερο ή/και πυρετό, ενδεικτικά σοβαρότερης κατάστασης/επιπλοκής (οξεία χολοκυστίτιδα, λιθιασικη παγκρεατίτιδα, κα).

Η θεραπεία περιλαμβάνει ειδική διατροφή χαμηλή σε λιπαρές ουσίες και χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης επί συγκεκριμένων ενδείξεων. Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή) πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά, και δεν δημιουργεί προβλήματα στην πέψη, αφού η χολή συνεχίζει να παράγεται φυσιολογικά από το συκώτι και να ρέει προς το έντερο.   

Read More

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μια νόσος όπου το οξύ που φυσιολογικά παράγεται στο στομάχι, παλινδρομεί προς τον οισοφάγο δημιουργώντας στον ασθενή το αίσθημα ΄΄καψίματος΄΄. Άλλα συμπτώματα που περιλαμβάνει η νόσος αποτελούν ξινή ή πικρή γεύση οξέος, φούσκωμα, δυσφαγία και ναυτία ενώ σε προχωρημένα στάδια μπορεί να παρουσιαστεί έμετος με αίμα (αιματέμεση).

Τα παραπάνω συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν σε ανθρώπους που καταναλώνουν μεγάλα γεύματα, δρουν σε κατάκλιση αμέσως μετά τα γεύματα πάσχουν από παχυσαρκία, καπνίζουν, καταναλώνουν αλκοόλ, ανθρακούχα ποτά, καφέ και τσάι. Επιπλέον παρατηρείται σε ανθρώπους που λαμβάνουν συχνά φάρμακα όπως η ασπιρίνη και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ πχ. ιβουπροφαίνη) και σε γυναίκες με εγκυμοσύνη.

Η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγές των συνηθειών του τρόπου ζωής και της διατροφής ή/και με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Οι αλλαγές στις συνήθειες μπορούν να περιλαμβάνουν κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων, καθιστή θέση για 2 ώρες έπειτα από τη κατανάλωση των γευμάτων, απώλεια βάρους, διακοπή καπνίσματος και περιορισμό κατανάλωσης αλκοόλ, ανθρακούχων ποτών, καφέ και τσαγιού.

Read More

ΠΡΟΔΙΑΒΗΤΗΣ – Μην αφήνετε το πρόθεμα “προ” να σας ξεγελάσει!

Ο προδιαβήτης είναι μια κοινή μεταβολική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, χαμηλότερα όμως από αυτά που απαιτούνται για να διαγνωσθεί ο σακχαρώδης διαβήτης. Υπολογίζεται ότι εκατομμύρια άτομα στον κόσμο έχουν προδιαβήτη αλλά δυστυχώς δεν το ξέρουν. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένας στους τρεις Αμερικανούς έχει προδιαβήτη και ότι μόνο ο ένας στους δέκα το γνωρίζει.

                Ο προδιαβήτης δεν έχει σαφή συμπτώματα, γι’ αυτό συχνά δεν εντοπίζεται μέχρι να εμφανιστούν σοβαρά προβλήματα υγείας. Παρόλα αυτά άτομα με προδιαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικός ο προληπτικός έλεγχος (τσεκ απ). Ιδιαίτερα τα άτομα που είναι 45 ετών και άνω, υπέρβαρα (ΔΜΣ > 25), έχουν συγγενή 1ου βαθμού (γονέα, αδελφό ή αδελφή) με διαβήτη τύπου 2, κάνουν καθιστική ζωή ή δεν είναι σωματικά δραστήριοι, έχουν αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με κορτιζόνη ή γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή που εμφάνισαν διαβήτη κύησης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν υπεργλυκαιμία και συνίσταται να ελέγχονται.

                Η διάγνωση είναι εύκολο να γίνει και απαιτείται μια εξέταση αίματος. Είτε στα πλαίσια προληπτικού ελέγχου (σάκχαρο νηστείας ή γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη) είτε πιο εξειδεικευμένη εξέταση όπως η δοκιμασία φόρτισης με γλυκόζη (γνωστή και ως καμπύλη σακχάρου). Δεδομένου ότι ο προδιαβήτης καλύπτει δυο καταστάσεις την Διαταραγμένη Γλυκόζη Νηστείας (Impaired Fasting Glucose – IFG ) με τιμές γλυκόζης νηστείας 110-125 mg/dl και την Διαταραγμένη Ανοχή στη Γλυκόζη (Impaired Glucose Tolerance – IGT) με τιμές σάκχαρου στις 2 ώρες 140-199 mg/dl, συνήθως απαιτούνται και οι δυο εξετάσεις γιατί μπορεί να υπάρχει μόνο μεταγευματική υπεργλυκαιμία. Επίσης τιμές γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης μεταξύ 5,7% και 6,4% συνοδεύονται από αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης σακχαρώδους διαβήτη στο μέλλον.

                Είναι κατανοητό ότι πιο εύκολα αντιμετωπίζεται ο προδιαβήτης παρά ο διαβήτης και επομένως η ζωή, η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής του ατόμου δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα. Τα άτομα με προδιαβήτη βρίσκονται ήδη σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, ωστόσο δεν έχουν ακόμη να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τον διαβήτη όπως νεφρική ανεπάρκεια, τύφλωση, βλάβες σε νεύρα και αγγεία οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό.

                Το πιο σημαντικό είναι ότι ο προδιαβήτης είναι αναστρέψιμος. Δεν είναι κάτι μόνιμο. Μπορεί να εξελιχθεί σε διαβήτη τύπου 2 αλλά κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα και στον τρόπο ζωής μπορεί επίσης να καθυστερήσει ή να αποφευχθεί η εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Επίσης σημαντική είναι η ρύθμιση άλλων παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα όπως η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

                Επομένως η βασική συνταγή πρόληψης συνιστάται σε υγιεινή διατροφή, συστηματική σωματική δραστηριότητα και τακτικό ιατρικό έλεγχο.

Read More

Νεφρική Ανεπάρκεια

Οι νεφροί είναι ζωτικά όργανα του σώματος μας. Αν και η κύρια λειτουργία τους είναι η απομάκρυνση ουσιών από τον οργανισμό μέσω της διήθησης (φιλτράρισμα) του αίματος και της παραγωγής των ούρων, ρυθμίζουν επιπλέον την αρτηριακή πίεση, την ισορροπία των μεταλλικών στοιχείων (κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, φώσφορος) και του νερού.

Read More

Μέθοδοι Εξωνεφρικής Κάθαρσης

Όταν οι νεφροί πάψουν να λειτουργούν επαρκώς, η αιμοκάθαρση ή η περιτοναϊκή κάθαρση είναι μέθοδοι, εξίσου  αποτελεσματικές, που υποκαθιστούν μερικώς την νεφρική λειτουργία απομακρύνοντας από τον οργανισμό άχρηστες ουσίες και περιττά υγρά.

Read More

Κολονοσκόπηση – Μια εξέταση που σώζει ζωές

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι συχνή αιτία θανάτου στο δυτικό κόσμο. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των πολυπόδων και του καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να μειώσουν τη θνητότητα της νόσου έως και 60%. Η κολονοσκόπηση θεωρείται η καλύτερη εξέταση για προληπτικό έλεγχο του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με μελέτες, το 40% των καρκίνων του παχέος εντέρου θα μπορούσε να προληφθεί, εάν τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών έκαναν κολονοσκόπηση.

Read More

Νόσος των Λεγεωνάριων

Η νόσος των Λεγεωναρίων ή Πνευμονία από τα κλιματιστικά είναι μια οξεία εμπύρετος νόσος του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται σε λοίμωξη από βακτήρια. Η συντριπτική πλειοψηφία οφείλεται στο βακτήριο Λεγιονέλλα η πνευμονόφιλος που προκαλεί σοβαρής μορφής πνευμονία.

Read More

Δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη

Η δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη γνωστή επίσης ως καμπύλη σακχάρου ή OGTT (Oral Glucose Tolerance Test) είναι μια εξέταση η οποία διενεργείται για να διαπιστωθεί ο ρυθμός με τον οποίο ένα άτομο μεταβολίζει την γλυκόζη. Γίνεται διαγνωστικά επί υποψίας ύπαρξης διαβήτη ή προδιαβήτη, αντίσταση στην ινσουλίνη, ιαβήτη κύησης ή κάποιων άλλων ενδοκρινολογικών διαταραχών (μεγαλακρίας, υπογλυκαιμίας κ.α.).

Read More

Mayer Κοπράνων (Ανίχνευση αιμοσφαιρίνης κοπράνων)

Η εξέταση για την ανίχνευση αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα ή αλλιώς Mayer κοπράνων είναι μια διαγνωστική εξέταση η οποία μπορεί να ανιχνεύσει μικρές ποσότητες αίματος στα κόπρανα με ελάχιστη ανιχνεύσιμη ποσότητα τα 5 ml/ημέρα.

Read More

Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα υγείας και είναι μια από τις κυρίες αποτρέψιμες αιτίες θανάτου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την χαρακτηρίζει ως την νέα παγκόσμια επιδημία του 21ου αιώνα η οποία απειλεί όχι μόνο τους ενήλικες, αλλά και τα παιδιά και τους έφηβους.

Read More