Κλείστε ραντεβού ή επικοινωνήστε με την παθολόγο και αντιμετωπίστε οποιοδήποτε παθολογικό πρόβλημα, άμεσα και αποτελεσματικά.

Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα εως Παρασκευή 09:00-14:00
  Επικοινωνία : 210 4222215, κιν. 6906898200

Χολολιθίαση

Χολολιθίαση, μια από τις πιο συχνές παθήσεις του πεπτικού συστήματος, είναι η πάθηση κατά την οποία σχηματίζονται πέτρες στη χοληδόχο κύστη. Εντός της χοληδόχου κύστης, η χολή, η οποία παράγεται από το συκώτι, συμπυκνώνεται και με την σίτιση απελευθερώνεται στο έντερο προάγοντας την πέψη, ιδίως των λιπαρών τροφών.

Προδιαθεσικοί παράγοντες της χολολιθίασης αποτελούν η κληρονομικότητα, η ηλικία, το γυναικείο φύλο, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία, η απότομη απώλεια βάρους, η εγκυμοσύνη, η λήψη ορμονών και ο σακχαρώδης διαβήτης. Οι χολόλιθοι μπορεί να είναι χολερυθρινικού, χοληστερινικού ή μεικτού τύπου. Οι χολερυθρινικοί χολόλιθοι εμφανίζονται σε ασθενείς με αιμολυτικές αναιμίες ενώ οι χοληστερινικοί χολόλιθοι δημιουργούνται από χοληστερινικούς κρυστάλλους.

Οι ασθενείς με χολολιθίαση μπορεί να είναι ασυμπτωματικοι, δηλαδή να μην εμφανίζουν συμπτώματα και να την ανακαλύψουν σε τυχαίο υπερηχογραφικό έλεγχο στα πλαίσια ενός τσεκαπ ή άλλης αιτίας. Εάν παρουσιάζουν συμπτώματα, η ένταση αυτών ποικίλλει από ήπια δυσπεπτικά ενοχλήματα (μετεωρισμός, ρέψιμο μετά το φαγητό) έως έντονο άλγους επιγαστρίου-δεξιού υποχονδρίου που μπορεί να αντανακλά στον δεξιό ώμο, και να συνοδεύεται με ναυτία και έμετο, (χαρακτηριστική εικόνα κωλικού χοληφόρων) ή ακόμα με ίκτερο ή/και πυρετό, ενδεικτικά σοβαρότερης κατάστασης/επιπλοκής (οξεία χολοκυστίτιδα, λιθιασικη παγκρεατίτιδα, κα).

Η θεραπεία περιλαμβάνει ειδική διατροφή χαμηλή σε λιπαρές ουσίες και χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης επί συγκεκριμένων ενδείξεων. Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή) πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά, και δεν δημιουργεί προβλήματα στην πέψη, αφού η χολή συνεχίζει να παράγεται φυσιολογικά από το συκώτι και να ρέει προς το έντερο.   

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *